Undulaten – Melopsittacus undulatus

Den vilda undulaten lever i stora delar av Australiens inland, på grässlätter och halvöknar, efter sk creeks. Klimatet är tufft. Det kan bli över +40°C på dagen och ner till runt 0°C på natten. Regnet kommer oregelbundet och det kan gå månader, ibland tom år mellan regnperioderna. Den lever i stora nomadiserande flockar som letar mat och vatten på dagen och sover tillsammans i eukalyptusdungar på natten.

Aboriginerna kallar undulaten ”betcherrygah”, vilket betyder ”god att äta”. Namnet är också grunden för undulatens engelska namn, budgerigar.

Häckningen styrs av regnet och tillgången på mat och vatten och sker i bohålor i t ex eukalyptusträden.

Undulaten blir ca 15-25 cm och väger ca 35-50 g. Den vilda undulaten är lite mindre än våra tamlevande.

I det vilda blir undulaten sällan mer än 4-5 år men vår tamundulat kan, med god omvårdnad och lite tur, bli upp emot 10 – 15 år.

År 1840 kom de första undulaterna till Europa, hitförda av den engelske naturforskaren John Gould. Den blev snabbt en populär sällskapsfågel och importerades i stora mängder under slutet av 1800-talet, så stora mängder att det infördes utförselförbud innan sekelskiftet. Sedan dess är alla undulater som säljs i Europa avlade i fångenskap.

I det vilda är den normaltecknade gröna den enda varianten som finns. Alla andra färger och teckningar har uppstått i aveln.

Från ägg till vuxen fågel

Undulaten blir könsmogen redan vid ca 5 månaders ålder, men bör inte sättas i häck förrän vid 10-12 månaders ålder. Häckning och uppmatning av ungar tär på kroppen, ffa på honan, som använder kalk från sitt eget skelett för att bygga upp äggen. Därför bör fåglarna vara ”riktigt” vuxna innan dom sätts i häck, och ordentligt uppmatade.

När undulatparet får en holk dröjer det sällan länge innan honnan är inne och börjar ”boa”. Efter ca 10 dagar kommer första ägget. (Detta kan variera rätt så kraftigt). Äggen ruvas i ca 18 dagar innan dom kläcks.

Undulatungen föds naken och blind och ca 2 gram tung. Efter bara några dagar har den fördubblat sin vikt och storlek. Efter ungefär 1 vecka öppnas ögonen. När 2 veckor gått täcks kroppen av vitt dun och vikten har tiodubblats. Efter ca 3 veckor kan man börja se vad fågeln blir för varietet och när ca 30 dagar gått är fjäderdräkten fullt utväxt och undulaten är redo att komma ut ur holken. Ungen bör få sitta med sina föräldrar tills den är ca 6 veckor gammal och sedan är den redo att flytta hemifrån.

 

Vad undulaten behöver

Buren ska hålla måtten 70x45x60 cm (breddxdjupxhöjd). Det är minimikravet enligt svensk lag. Men ju större dessto bättre.

En kalk- och mineralsten samt ett sepiaskal ska alltid finnas i buren. Och nytt friskt vatten varje dag.

Undulaten är en fröätare så en bra undulatblandning är viktig. Men undulaten behöver också färskfoder varje dag. Det jag ger mina undulater är: Rivna morötter, Broccoli, Selleri(stjälk-), Kålrabbi, Chilipeppar, Timjan, Persilja, Basilika, Citronmeliss, Oregano mm mm. Frukt gillar dom förstås också men tänk på sockerinnehållet och ge inte för mycket/ofta. Jag brukar också hårdkoka (min. 15 min) ägg och mosa, under häckperioden varje dag, annars ett par gånger i veckan.

På sommaren plockar jag in från naturen: Färska blad och grenar, Våtarv (favoritföda), Klöver, Blåbär/blåbärsris, Rönnbär mm.

Ge INTE undulaten

Avocado, Rabarber, Lök, Choklad, Kaffe och Alkohol.

 

I buren

Vad man använder för underlag på burens botten är en smaksak, själv använder jag tidningspapper. Det är både billigt och lätt att byta ut. Jag avråder dock från sandpapper som kan nöta på undulatens fötter och ge sår. Använd gärna burpinnar från naturen, det ger bättre normal nötning på klor och näbb.

Undulaten är en aktiv och lekfull fågel och roar sig gärna med olika leksaker. Fyll dock inte buren så att fågeln inte kan flyga i den. Undulaten behöver få komma ut och flyga, helst varje dag, men se till att stänga fönster och dörrar annars din fågel borta, oftast för gott.

Undulaten som kompis

Undulaten är en social och nyfiken fågel som med lite tid och tålamod lätt blir tam. Vissa lär sig tom att prata. Den behöver dock även sällskap av minst en artfrände. Att hålla undulater som ensamfåglar är förbjudet i Sverige.

Det finns fortfarande folk som vill vingklippa sin fågel för att lättare få den tam. Jag tar absolut avstånd från detta, av flera anledningar. Dels kan fågeln skada sig om den försöker flyga undan och vingarna inte bär och dels tycker jag att dessa fåglar bara blir mer stressade då dom inte har någon möjlighet att komma undan och tvingas bli "tama".

Ge din undulat lite tid, tålamod och respekt så har du snart en kär vän.